KEDİLER HAKKINDA

                                 İÇ VE DIŞ PARAZİTLER

İÇ PARAZİTLER

Yuvarlak Solucanlar (Askaritler):

Büyük yuvarlak solucanlar(askarodoit nematodlar) özellikle yavru kedi ve köpeklerde oldukça yaygın olarak görülürler.Kedi ve köpeklerde 3 türü gözlemlenir ama en önemlileri toxocara cati dir.Toxocara larvaları insanlara da göç edebilir.Yavru kedi ve köpeklerde bu türler ölümcül enfeksiyonlara yol açabilirler.Toxocara canis ile enfekte olan yavru köpeklerde transplesental transfer(anneden yavruya aktarım) söz konusudur.Toxocara canis yumurtalarını alan yavru köpeklerde yumurtadan çıkan larvalar barsaklara yerleşirler.Yetişkin köpeklerde ise barsaklara yerleşen bu yumurtalar akciğer,karaciğer,kaslar,böbrekler,bağ dokular ve diğer dokulara göç eder.

 

Yassı Solucanlar(Cestodlar):

Kedi veköpeklerimiz her ne kadar hazır mamalarla beslenselerde sivrisinekler,pire ve keneler bu tip solucanların taşınmasında görev alırlar.Cestodaların bir çok türü vardır.Ancak Echinococcus granulosus en tehlikelilerinden biridir çünkü insanlarda kist hidatit oluştururlar.Kedi ve köpeklerin barsaklarına yerleşen cestodlar çok ciddi hastalıklar meydana getirirler ve bu hastalıklar ölümcül olabilirler.

 

DIŞ PARAZİTLER

En çok görülenleri pire ve kenelerdir.

 

Kedi ve köpeklerinizin iç ve dış parazit aşılamalarını geciktirmeden uygulatınız.

 

 

 

KEDİLERDE   FIV (Feline Immunodeficiency Virus)  HASTALIĞI

     FIV  evcil ve vahşi kedi türlerinde tespit edilmiştir. Bu virus dünyada endemik olarak tüm kedilerde görülür.Hastalık  tükrükle bulaşabildiği gibi  pireler aracılığı ile kana geçebilir. Özellikle erkek kediler hastalığı bulaştırma ve taşıma aşamasında büyük rol oynar. Hastalığa yakalanan kedilerde geçici ateş yükselmeleri,lenf yumrularında şişlikler ve nötropeni görülür. Çoğu kedi aylarca ya da yıllarca belirti göstermeyebilir ancak hastalık bu süreçte ilerler.Bu virüs vücutta sekonder enfeksiyonların oluşmasına ve fırsatçı patojenlerin üremesine ortam hazırlar. Bunun sonucunda hasta kedide gastrointestinal bozukluklar,özellikle ağızda yaralar,üriner sistem bozuklukları ve deride lezyonlar meydana getirir. Belirtilen bir tedavisi yoktur. Semptomatik tedaviler ve immun sistemi kuvvetlendiren ilaçlar uygulanır.

Aşılama korunma için önemlidir.

Aşılama Öncesi Dikkat Edilmesi Gereken Konular

Aşılar sağlıklı olan kedilere uygulanmalıdır. İç ve dış paraziti bulunan kedilere aşı uygulanmamalıdır. Aşılanacak hayvanlar parazitlerden arındırılmış olmalıdır.

Aşılanacak yavru ve yetişkin kedilerin vücut sıcaklığı normal (38-39.5 °C) sınırlar içinde olmalıdır. Ateşin yüksek olması vücutta bir enfeksiyon olduğunun göstergesidir. Böyle durumlarda öncelikle ateşin (enfeksiyonun) nedeni bulunmalı, tedavi edilmeli ve daha sonra aşılamalara başlanmalıdır.

Aşılanacak hayvanlara en az bir hafta öncesinden kortikosteroid (kortizon) türü ilaçlardan biri yapılmamış olmalıdır. Eğer kedinin devam eden bir tedavisi var ise tedavi bitimi ve bir süre sonrasına kadar aşıları ertelenebilir. Bu veteriner hekiminizin karar vereceği bir konudur.

Hamile kedilere aşı uygulanmamalıdır. Bu dönemdeki aşı uygulamaları kedinize ekstra stres yüklenmesine neden olacaktır. İster yavru, ister yetişkin olsun aşılamadan 2 gün önce ve 2 gün sonrasında yıkama yapılmamalıdır.

Kedinizin aşı programı, sağlık durumu göz önüne alınarak veteriner hekiminiz tarafından en uygun şekilde hazırlanacaktır. Aşılama için veteriner hekiminizin uygun gördüğü programı aksatmadan ve tarihlerine uyarak  yerine getirmeniz yavrunuzun sağlığı açısından önemlidir . Bir iki günlük  gecikmeler kedinizin sağlığını çok etkilemeyebilir fakat daha uzun zamanlı gecikmelerin risk faktörlerini arttıracağı unutulmamalıdır.


KEDİLER İÇİN ÖNERİLEN AŞI PROGRAMI
KEDİNİN YAŞI
UYGULANACAK AŞI
8. Haftaİç ve Dış Paraziter Tedavi
9. Hafta1.Karma Aşı + 1.Feline Leukozis Aşısı
12. Hafta2.Karma Aşı + 2.Feline Leukozis Aşısı
13. HaftaKuduz

 

Kedilerin Beslenmesi

Bilinçli ve dengeli bir beslenme yaşamın temel şartlarından birisidir. Bu konuda yapılabilecek yanlışlar yaşam üzerinde ciddi olumsuz etkiler (kas ve iskelet gelişim eksikliği, immun sistem yetersizliği, bozuk tüy yapısı gibi) doğuracak ve bir çok soruna yol açabilecektir.

Özellikle kedi beslenmesi söz konusu olduğunda daha dikkatli olmak bir zorunluluk halini almaktadır. Çünkü kediler daha seçicidirler ve bu nedenle onları belli diyetlere uydurmak oldukça zordur. Yapıları gereği kediler daha fazla protein tüketmek zorundadırlar. Yine yapıları gereği bazı maddeleri (Taurin, A vitamini, Arakidonik asit gibi) hayvansal kökenli gıdalardan karşılamak zorundadırlar. Ayrıca kediler köpeklerden daha sık yemek yeme ihtiyacındadırlar.

Örneğin yetişkin bir köpek günde bir veya iki öğün yemek yiyerek yaşamını sürdürürken bu kedilerde 4-5 öğün olmak zorundadır. Ayrıca kedilerin enerji ihtiyacı vücut ağırlıklarına kıyaslandığında çok fazladır. Yavru bir kedinin enerji ihtiyacı ise yetişkin bir kediye göre daha fazladır. Beslenme yaşamın değişik dönemlerinde farklılıklar gösterir.

Yeni Doğan Yavruların Beslenmesi

Doğumun hemen sonrasında annenin memelerinden salgılanan kolostrum (ağız sütü), içerdiği antikor ve diğer immun maddeleri ile yavru kedi ve köpeklerin hastalıklara karşı korunmasına yardımcı olur. Bu koruyucu maddeler sadece ilk 24 saat içerisinde yavrunun barsaklarından emilebildiğinden, doğumdan hemen sonra anne tarafından emzirilmeleri gelecek günler için büyük önem taşımaktadır.

Doğumu takiben ilk 24 - 72 saat içerisinde annenin sütü kolostrumdan normal süte dönüşür. Yavrular ilk 3 - 4 hafta boyunca, günde minimum 4 ya da 6 kez emzirilmelidir. 4 haftalığa ulaşıncaya kadar anne sütü normal gelişim için yeterlidir. Bu sürenin sonunda anne sütü yavrunun artan yüksek miktardaki kalori ihtiyacını tek başına karşılayamayabilir. Bu yüzden yavrulara anne sütünün yanı sıra takviye olarak yavrular için hazırlanmış süt tozlarından ve takriben 5 haftalıktan sonra yumuşak mamalardan verilebilir.

Ancak doğum sonrası herhangi bir nedenle anne sütü sağlanamıyorsa o zaman beslenme dışardan karşılanmalıdır. Bunun için hemen hemen anne sütüne yakın biyolojik yararlılık sağlayan hazır yavru kedi süt tozları vardır. Bunların kullanılması yavrunun sağlıklı gelişimini sağlayacaktır. Bu durumda dikkat edilmesi gereken şey anne olmadığı için yavrunun dışkısı, idrarı takip edilmeli ve varsa gazı giderilmelidir.

8 Hafta - 12 Ay Arası Beslenme

Bir çok yavru en geç 8 haftalıkken sütten kesilirler. Bu döneme gelindiğinde yavrular yavaş yavaş sütten kesilmeli ve mamalara geçiş yapılmalıdır. Bu mamalar yavrunun tüm ihtiyacını karşılayacak biçimde olmalıdır. Sık sık, azar azar verilmeli yine dışkı kontrolü yapılmalı, ishal veya kabızlık gibi sorunlar derhal çözülmelidir. Mamalara geçişle beraber temiz ve taze içme suyu sürekli olarak önünde bulundurulmalıdır. Daha önce de belirtildiği gibi yetişkin olana kadar geçen süre içinde beslenme çok büyük önem taşır ve bu nedenle kedinize vereceğiniz gıdaların özenle seçilmiş olması gerekir. Yavru kediler erişkinlere oranla üç kat daha fazla enerji ihtiyacına ve besine ihtiyaç duyarlar. Fakat küçük ağız, diş ve mide yapıları aldıkları ve sindirdikleri gıdanın miktarını büyük oranda kısıtlar.

Bu nedenle yavru kedilerin ihtiyaçlarını karşılayabilecek yüksek sindirilebilirliğe sahip hayvansal kaynaklı gıdalar ile beslenmeleri faydalı olacaktır.

Beslenmede Dikkat Edilmesi Gereken Konular

B1 (Tiamin) vitamini eksikliği kedilerde sık görülen bir durumdur. Bu nedenle tiaminin parçalanarak yıkımlanmasında rol alan tiaminaz enziminin çiğ balıkta bulunduğu dikkate alınmalı ve kedilere çiğ balık yedirmemeye özen gösterilmelidir. Kalsiyum ve fosfor da kedinizin yemeğinde uygun oranda bulunmalıdır. Aksi halde ilerleyen yaşlarda kedinizde kemik deformasyonları söz konusu olabilir.

Kediler aktif A vitamini sentezi yapamazlar bu nedenle bu ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri hayvansal kökenli gıdaların yemeklerinde bulunmasına özen gösterilmelidir.

Bu temel özellikler dikkate alınarak hazır mama firmaları tarafından çok çeşitli spesifik ürünler kedilerin beğenisine sunulmuştur. Örneğin kilo almaya meyilli kediler için light mamalar, kıl yumaklarının atılımını kolaylaştıran mamalar, alerjik deri yapısına sahip kediler için kuzu etli mamalar, balıklı mamalar, tavuklu mamalar, iran kedilerine özgü mamalar, deri ve tüy yapısını güçlendiren mamalar, hassas sindirim sistemi olan kediler için sensitive mamalar gibi

Kediler sık sık yemek yemeyi severler. Özellikle idrar taşları açısından (Struvit) problemi olan kedilerde vücut asiditesinin normal seviyede tutulabilmesine yardım için sık yemek yemek önemlidir.

Sürekli bol ve temiz su bulundurmalısınız. Eğer kuru mama ile besliyorsanız bu bir zorunluluktur. Konserve gıdalar her zaman kedilerin tercih ettiği mamalardır. Yalnız bu mamaların tüketimi sırasında tarihlerine ve bombaj yapıp yapmadığına dikkat edin.

Yiyecekleri konusunda her zaman seçici davranan kediler gıda değişikliklerinden pek hoşlanmazlar. Zorunlu bir değişim yapılacaksa bu geçişin günlere dağıtılarak yavaş yavaş olması sindirim sisteminin adaptasyonu için de yararlı olacaktır.

Yetişkin bir kedinin beslenmesinde dikkat edilmesi gereken en önemli unsurlardan bir tanesi de kilosunun kontrol altında tutulmasıdır. Bilindiği gibi fazla kilo her zaman olası bir sorunun (kalp, dolaşım, iskelet sistemi gibi) ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu nedenle kediniz kilo almaya başladığında hemen doktorunuza danışarak onun için en uygun diyet mamayı seçerek kilo sorununu çözümlemelisiniz.

Ev Yemeği İle Profesyonel Hazır Mamalar Arasındaki Farklar

Ev yemeklerinin karbonhidrat, protein, yağ, mineral ve vitamin oranları belirsiz ve iyi ayarlanamaz, stabil değildir, Profesyonel kuru mamaların karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve mineral oranları iyi ayarlanmış, stabildir.

Ev yemekleri verildiklerinde hemen tüketilmelidir çünkü çabuk bozulur veya tadını kaybeder, Profesyonel kuru mamalar tadını uzun sürekorur ve bozulmazlar. Ev yemeklerini kediniz seçerek sevdiği kısımları yer, tamamını bitirmeyebilir, Profesyonel kuru mamaları kediniz ayırmadan tamamını tüketir, seçim yapma şansı yoktur.

Ev yemekleri kedinizde damak zevki yaratır ve tek yönlü sağlıksız beslenmeye neden olur, Profesyonel kuru mamalar damak zevki yapsa da tek yönlü beslenmeye neden olmazlar.

Ev yemekleri maliyet açısından sanılanın aksine daha masraflıdır, Profesyonel kuru mamalar alışta masraflı gibi gelseler de günlük miktarları daha ucuzdur. Ev yemekleri hazırlanış biçimine ve içeriğine bağlı olarak sindirim bozuklukları, ishal veya kabızlık gibi problemlere neden olabilir, Profesyonel kuru mamalar hazırlanış ve içerik açısından değişkenlik göstermediğinden sindirim rahatsızlıklarına, ishal veya kabızlık gibi problemlere fazla neden olmazlar.

 

Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam15
Toplam Ziyaret85306
Hava Durumu