KÖPEKLER HAKKINDA

                                 İÇ VE DIŞ PARAZİTLER

İÇ PARAZİTLER

Yuvarlak Solucanlar (Askaritler):

Büyük yuvarlak solucanlar(askarodoit nematodlar) özellikle yavru kedi ve köpeklerde oldukça yaygın olarak görülürler.Kedi ve köpeklerde 3 türü gözlemlenir ama en önemlileri toxocara cati dir.Toxocara larvaları insanlara da göç edebilir.Yavru kedi ve köpeklerde bu türler ölümcül enfeksiyonlara yol açabilirler.Toxocara canis ile enfekte olan yavru köpeklerde transplesental transfer(anneden yavruya aktarım) söz konusudur.Toxocara canis yumurtalarını alan yavru köpeklerde yumurtadan çıkan larvalar barsaklara yerleşirler.Yetişkin köpeklerde ise barsaklara yerleşen bu yumurtalar akciğer,karaciğer,kaslar,böbrekler,bağ dokular ve diğer dokulara göç eder.

 

Yassı Solucanlar(Cestodlar):

Kedi veköpeklerimiz her ne kadar hazır mamalarla beslenselerde sivrisinekler,pire ve keneler bu tip solucanların taşınmasında görev alırlar.Cestodaların bir çok türü vardır.Ancak Echinococcus granulosus en tehlikelilerinden biridir çünkü insanlarda kist hidatit oluştururlar.Kedi ve köpeklerin barsaklarına yerleşen cestodlar çok ciddi hastalıklar meydana getirirler ve bu hastalıklar ölümcül olabilirler.

 

DIŞ PARAZİTLER

En çok görülenleri pire ve kenelerdir.

 

Kedi ve köpeklerinizin iç ve dış parazit aşılamalarını geciktirmeden uygulatınız.

 

 

 

Köpeklerde Görülen LYME Hastalığı

Lyme borreliosis keneler tarafından taşınan, köpeklere, kedilere, atlara hatta insanlara bulaşabilen bakteriyel bir hastalıktır. Ixoidid tip kenelerin larvaları ve nimfleri hastalığı taşıyıcı konaklardan alır. Küçük memeliler ve kemirgen hayvanlar en başta gelen rezervuar konaklardır.Kuşlar ve kertenkelelerde de bu hastalık mevcuttur. Prognozu çoğu zaman olumsuzdur.

     Zoonoz bir hastalıktır ve sert kabuklu keneler tarafından kan yolu ile insan ve hayvanlara bulaşır.

Hastalığın Belirtileri

Bacaklarda ve eklemlerde bozukluklar,renal,nörolojik ve kardiyak bozukluklar görülebilir. Zaman zaman görülen ya da tekrarlayan topallama. Ateş yükselmesi ve kilo kaybı. Halsizlik ve generalize lenf yumrularında şişlikler gözlemlenir. Hastalığın en belirgin özelliği eklem ağrılarıdır.

Aşılama korunma için önemlidir!

Köpeklerde Aşılama Proğramı 
 

Günümüzde uygulanan gelişmiş avrupa aşılar artık 6. haftadan itibaren uygulanabilmektedir. 

 

Bir Köpek dost edinmek...

      Evinize bir köpek almak hayatınızı değiştirir! Eğer bir köpeğin arkadaşlığının beraberinde getireceği sorumluluklara ve onun ihtiyaçlarını karşılamaya hazır değilseniz köpek bakmak size göre değil demektir. Hem bugünkü yaşam tarzınızı, hem de gelecekte nasıl yaşamak istediğinizi gözönünde bulundurup evinizi bir köpekle paylaşmaya hazır olduğunuza karar verdiğinizde nasıl bir köpek istediğinizi düşünmeye başlayabilirsiniz. Bir köpeğin ihtiyaç duyacağı yürüyüş egzersizi, mama, taranma ve ilgi düzeyi, köpeğin şekline ve tabiatına (ırkına) bağlıdır. Boyut herşey değildir. Bazı küçük köpekler daha iri akrabalarına oranla çok daha fazla egzersiz talep edebilirler.

Evinize bir köpek getirmeden önce uygun ekipman ve aksesuarları satın almalısınız. Ona bir yatak ve çeşitli oyuncaklar almalısınız. Mama kapları yerde kaymayan cinsten olmalıdır, fırça ve taraklar köpeğinizin tüy yapısına uygun olmalıdır. Hazırda bulundurmanız gereken diğer aksesuarlar arasında bir boyun tasması, bir gezdirme kayışı, isimlik ve gerekiyorsa ağızlık (bekçilik içgüdüleri çok kuvvetli ırklar için) bulunmaktadır.

Köpeklerde Beslenme

Gıdalardaki protein, karbonhidrat ve yağların belirli oranlarda vücutta girdiği kimyasal tepkimeler sonucu açığa çıkar. Yiyecekler içindeki protein kaynağının önemi çok fazladır. Hayvansal gıdalardaki protein tercih edilenidir çünkü besin değeri fazladır. Ayrıca bitkisel protein kaynakları kullanılarak hazırlanan gıdalarla uzun süre beslenen köpeklerde ishal gibi sindirim problemleri yaşanabilir.

Beslenmede öncelikle köpeğinizin yaşam payı denilen miktarı dengeli bir şekilde sağlamayı esas almalısınız, daha sonrada köpeğinizin ırk ,boyut ve cinsiyet gibi özelliklerini dikkate alarak gelişim payını belirlemelisiniz. Elbetteki küçük ırk bir Terrier ile büyük ırk Labrador’un günlük besin ihtiyacı aynı olamayacağı gibi dişi bir Labrador ile erkek bir Labrador’un ihtiyaçlarıda değısiklik gösterir.

Ayrıca dikkat edilmesi gereken diğer bir konuda köpeğinizin aktivitesi olmalıdır. Ev içinde yaşayan bir köpekle bahçede yaşayan veya avcılık yapan bir köpeğin enerji gereksinimi farklı olacağından günlük alması gereken miktar da farklılık gösterir.

Çevre koşullarıda verilecek mamanın miktar ve niteliğinde önem taşımaktadır. Soğuk bir ortamda yaşayan köpeğin günlük enerji ihtiyacı fazla olacağından karbonhidrat ve yağ oranının daha fazla olması gerekir.

 

 

KÖPEKLER İÇİN ÖNERİLEN AŞI PROGRAMI
KÖPEĞİN YAŞI
UYGULANACAK AŞI
4. Haftaİç ve Dış Paraziter Tedavi
5. HaftaPuppy DP Aşısı
8. Hafta1.Karma Aşı + 1.Bronchicine Aşısı
9. Hafta1.Corona Virus Aşısı
11. Hafta2.Karma Aşı + 2.Bronchicine Aşısı
12. HaftaKuduz + 2.Corona Virus Aşısı

Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam15
Toplam Ziyaret85306
Hava Durumu